Гергана Костова – гост-автор на Книгомрежа представя:

Богът на дребните неща

Арундати Рой

Издателство Жанет-45 , 2009 г., 382 с.
Цена 14. 99 лв.

ISBN: 978 954 491 501
Размери 20?14

Арундати Рой. Богът на дребните неща   %d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8 %d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8 %d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8 %d0%be%d1%82 %d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82 45    книги

“Богът на дребните неща“ (The God of Small Things) ни предлага гледната точка на една индийка за нравите, традициите и конфликтите в съвременна Индия. Смесицата от вълнуваща история и изповеден тон прави романа близък и те кара да станеш съпричастен. Спомените на една пораснала „посланичка на Индия“ за изпълненото й с противоречия детство са извикани от срещата с брат й Еста – другата половина от нейното същество. Старата семейна къща, дългото отсъствие и мълчанието на Еста връщат времето назад и ни отнасят през 60- те, за да започне животът на Рахел и нейното семейство.

Родената през 1961 г. в Шилонг индийска писателка Арундати Рой (Arundhati Roy) е единственият представител на своята родина, удостоен с наградата “Букър“. Тя е лауреат на приза на фондация “Ланан“ за културна свобода, а през 2004 г. става носител и на наградата за мир „Сидни“ за социалната си ангажираност и борбата си с насилието.  В Индия получава признание с наградата за литература “Сахитя“, която отказва да приеме поради несъгласие с политиката на индийскатата държава.

За първия й роман “Богът на дребните неща“ говори Джон Ъпдайк пред “The New Yorker”: “Едно изключително произведение на изкуството, един дебют в стила на Тайгър Уудс. Авторката прави дълъг пас към сферата на социалните и космически внушения, но едновременно с това е брилянтна и в играта си на къси разстояния. Като храм, построен от верни поклонници, „Богът на дребните неща“ е една солидна взаимосвързана конструкция от изящни детайли…”, а според “Washington Post Book World” той е „Прекрасен и смайващ дебют.“.

Арундати Рой дава своя блестящ принос към поредицата “Отвъд“ на ИК “Жанет 45″ с лекота и чувство за хумор. Тя ни споделя тъжната съдба на своята родина, без да търси състрадание. Просто разказва.

Бавно… увлекателно… хипнотизиращо.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.