Виктор Ерофеев

„Мъжете – тирани, мъжете – под чехъл“

Есета

 

Есета от Виктор Ерофеев

 

Превод от руски Иван Тотоманов
Съставител и редактор Георги Борисов
Художник Кирил Златков

Издателство „Факел експрес“

 

За книгата:

Сборникът „Мъжете – тирани, мъжете – под чехъл“ включва повече от 60 есета. Както винаги Ерофеев си позволява да погледне – с чужди сякаш очи – истината в очите и да я каже без страх и без излишен патос, да се опита да прозре – макар и по пътя на самоунищожението и самооскърблението – абсурдите на руската душа, като същевременно дава възможност на всеки един от читателите да си направи изводите самостоятелно.

Прониквайки в тайнствените дълбини на вътрешния свят на съвременния човек, Ерофеев с рентгенов поглед анализира днешните мъже ? „истинските“ и „опасните“, неуверените и самонадеяните, пасивните и стремителните, тираните и подчехльовците.

Със своите парадоксални идеи, изненадващи ракурси и шокиращи заключения той изтръгва читателя от вцепенението, в което пребивава, разбивайки на пух и прах стереотипните представи за Булгаков и Лермонтов, Чехов и Маяковски, Шолохов и Солженицин, Евтушенко и Бродски. Прави блестяща успоредица на „вслушващите се в хаоса на света“ Пастернак и Шнитке. Само с няколко щрихи изгражда пълнокръвен образ на Горбачов, а с есето си, посветено на Немцов, задава въпроса „накъде ще поеме кремълска Русия днес“.

С този есеистичен том, съставен с участието на автора специално за българската публика, той отново доказва, че и дарбата му, и литературната му подготовка, и опитът му, и несекващата му творческа дързост са уникални.

„Мъжете – тирани, мъжете – под чехъл“ е втората книга от новата поредица ЕСЕТА на издателство „Факел експрес“, чието начало постави HOMO POETICUS от Данило Киш в края на 2014 г.

 

За автора:

Виктор Ерофеев е роден през 1947 г. в Москва в семейството на дипломат. Един от учредителите на нелегалния алманах „Метропол“, той получава световна известност със сборника си разкази „Тялото на Ана, или краят на руския авангард“ (1990) и романа „Руската красавица“ (1990), преведен на 34 езика. В бестселъри се превръщат и романите му „Страшният съд“ (1996), „Енциклопедия на руската душа“ (1998), „Добрият Сталин“ (2004), „Акимуди“ (2012). Автор е на множество есеистични сборници, сред които „Мъже“ (1997), „Петте реки на живота“ (1998), „Бог Хикс“ (2001), „Лабиринт Две“ (2002), „Кълбовидна мълния“ (2005), „Светлината на дявола“ (2008). Постоянен автор и сътрудник на “Die Zeit”, “New Yorker”, “New York Review Of Books”, В. Ерофеев е лауреат на наградата „Владимир Набоков“ (1992), кавалер на френския Орден за изкуство и литература (2006) и на Ордена на Почетния легион (2013).

 

 

 

Tags: , , , , ,

Comments are closed.