Издателство “АТЛАНТИС-КЛ”   представя
новата си книга от поредицата „Вълшебната планина”

“Леон и Луизе”

от швейцарския автор
Алекс Капю

Превод Ива Иванова

 

"Леон и Луизе" от Алекс Капю

 

На фона на събитията през първата половина на ХХ век швейцарецът Алекс Капю разказва с невероятна лекота и чувство за хумор, но с емоционална наситеност една прекрасна история за двама влюбени, разделени от случаен бомбен взрив, но останали верни на чувствата си цели шейсет и осем години. Двете основни действащи лица, Леон и Луизе, водят борба -  нерядко съпроводена от своенравни приумици и невероятен комизъм – с всевъзможни предразсъдъци и остават в съзнанието като една от запомнящите се любовни двойки в литературата, като съвременни Ромео и Жулиета.

 

За книгата
„Възхитителна история, която след затварянето на последната страница кара читателя да съжалява, че е свършила. И тайно да си желае поне в следващия свой живот да срещне някой Леон. Или някоя Луизе.“
WDR 2

„Изискана литература – за чудото на любовта, за стремежа към щастие, за неотклонното преследване на целта и за нейното постигане. И то пред трагизма на европейската история, която по този начин може да бъде разбрана по-лесно.“
Нойе Цюрхер Цайтунг

 

За книгата и автора
Алекс Капю (род. 1961 г. в Нормандия) е най-четеният съвременен швейцарски писател. През 1994 г. публикува първия си роман, „Тази проклета гравитация“, последван от други романи, сборници с разкази, исторически репортажи и портрети на видни личности.

 

За поредицата
Книгата излиза в поредицата “Вълшебната планина” , в която издателството предлага съвременна проза от Германия, Австрия и Швейцария.

Следващи заглавия от поредицата: „Денят е нощ“ от Петер Щам, „Островът на птиците“ от Уве Тим.

 

За преводача
Ива Иванова е сред утвърдените български преводачи от немски език. За превода си на „Замъкът“ на Кафка е отличена с Наградата на Съюза на преводачите в България за 1985 г. Освен много произведения на Кафка и на Стефан Цвайг, тя е превела и творби на Елиас Канети, Макс Фриш, Лион Фойхтвангер, Уве Тим, Юли Це, Зилке Шойерман и др.

Tags: , , , ,

Comments are closed.