Гергана Костова – гост-автор на Книгомрежа представя:

…едно родно заглавие :)

Български хроники. Т.3

Стефан Цанев

Издателство Труд; Жанет-45, 2оо8, 552 с.

цена 14,99лв.

размери 21 x 14,5

“Български хроники” е един по-различен урок по история. Трите тома на Стефан Цанев разказват тринадесетвековната история на нашия народ, без да претендират за строга научност, нито за изчерпателност. Въпреки това те звучат толкова правдоподобно, колкото малко други интерпретации на изпълнената с превратности българска съдба.

Първата част е посветена на периода от 2137 г. пр. Хр. до падането на България под турско робство през 1453 г. Във втората Стефан Цанев ни разкрива тъмните краски на първите векове на робството, а след това и изпълнените с патриотизъм години на Българското Възраждане. Неговите герои обаче са свалени от пиедесталите си и с голямо уважение им е вдъхната кръв и плът. Те “оживяват” със своите страсти и падения, в големите си борби и личните си терзания.

Излезлият през 2008 г. трети том на книгата, както сам казва  авторът, навлиза в опасната зона на съвременната ни история. Периодът от Освобождението до Втората световна война е изпъстрен с кървави политически страсти, участниците в които са “почти живи”, отново по думите на самия Стефан Цанев. Моментите на възход и падение, дори и на една и съща личност, са описани с подкрепата на много исторически източници, които дават различни гледни точки към събитията. Много ярко впечатление правят откъсите от “Цар Фердинанд. Съвети към сина”, писани от българския монарх за цар Борис III.

Знаейки трудността на своето начинание, писателят е събрал огромен фонд от исторически документи, които вписват много успешно тази трета част в общия правдоподобен и увлекателен тон на цялата поредица.

Поетичният талант на Стефан Цанев прави “Български хроники” изключително лека и четивна книга. Като драматург и поет, авторът успява да разкаже историята ни на един прекрасен и в същото време достъпен език.

*

Още заглавия от Стефан Цанев в книжарница Книгосвят:

Стефан Цанев. За поетическото изкуство

За поетическото изкуство

Птици - Стефан Цанев

Птици. Поезия

Стефан Цанев - Анини приказки. Янини притчи

Анини приказки. Янини притчи

Адът това съм Аз от Стефан Цанев

Адът това съм Аз

*

Tags: , , , , ,

One Response to “Стефан Цанев. Български хроники. Т.3”

  1. ДИАНА Димитрова says:

    Нещо, което е изключително необходимо за всеки българин.