Гергана Костова – гост-автор на Книгомрежа представя:

За писането: мемоари на занаята

Стивън Кинг

Издател Весела Люцканова, 2006 г., 256 с.

Цена 10 лв.

размери 20 x 13

Стивън Кинг. За писането: мемоари на занаята   %d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8 %d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8 %d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8 %d0%be%d1%82 %d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b0 %d0%bb%d1%8e%d1%86%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0    книги

С тази книга Стивън Кинг (Stephen King) поднася изненада на читателите си. Той повдига завесата пред своите герои, за да ни разкаже повече за тяхното създаване и за автора им. “За писането” (“On writhing“) е разделена на две части. В първата Стивън Кинг пише своята автобиография. Той е роден през 1947 г. в Мейн, САЩ. Баща му напуска семейството още в детството му като един ден излиза до магазина и повече не се връща. Заедно с осиновения си брат и майка си Кинг заминава за Дърам да гледа болните си баба и дядо. След смъртта им майка му работи в близост до жилища на умствено изостанали. Жени се през 1971 г. за Табита Спрус.

Поставя началото на творческата си кариера още на седем години с разкази, в които проявява повече въображение, отколкото реалистичност. В книгата нарича тази своя страст “неестествена”.

В биографичната част са описани и противоречивите години до публикуването на първия му роман “Кери” (Carrie) през 1974 г. Разказва и за проблема си с алкохола, който продължава повече от десет години до края на 80-те.

Втората част на “За писането” е посветена на похватите, които Стивън Кинг използва в своя занаят. “Ако нямаш време за четене” – казва той,  “значи нямаш време, нито нужните инструменти, за писане”. Тук Кинг дава редица съвети към желаещите да пишат. Един от тях е :

„Писането е магия, сокът на живота – подобно на всяко друго творчество. И този сок е безплатен. Така че пийте.“.

Според него животът не е опора на изкуството, а точно обратното.

Освен гледната си точка към занаята, Стивън Кинг поднася с много лекота и своята своеобразна теория. Като преподавател по творческо писане той умело представя принципите на работата си.

Стивън Кинг е лауреат на Националната награда за литература на САЩ, а през 2003 г. е удостоен и с почетната награда за принос в световната литература. Заглавия като “Мъртвата зона“, “Романът на Лизи“, “Томинокърс“, “ Зеленият път“, “Особени сезони“, “Дума Ки“, “Мизъри” и “Нощна смяна” доказват, че Кинг наистина заслужава призовете.

Според книгата на рекордите на Гинес от живите автори по негови книги са правени най-много филми. Екранизациите на “Зеленият път” (The Green Mile) и “Изкуплението Шоушенк” (Shawshank Redemption) са номинирани за Оскар в категорията “Най-добър филм”.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.