Издателство “АТЛАНТИС-КЛ”   представя
новата си книга от поредицата „Вълшебната планина”

“Фалшификаторът, шпионката и бомбаджията”
от Алекс Капю

превод Ива Иванова

 

Алекс Капю за пръв път на български

 
 

Феликс, Лаура и Емил:
Един младеж бленува световния мир и се превръща в изобретател на бомби. Едно момиче иска да стане певица и свършва като шпионка. Един студент по изкуствознание отива на разкопки в древната Троя и се връща оттам като най-големия майстор на фалшификациите на всички времена.
 

Трима души се превръщат в герои, без да са го искали:
Пацифистът Феликс Блох, който след 1933 г. емигрира в САЩ и участва в създаването на атомната бомба, Лаура Д’Ориано, която иска да стане прочута певица, но е екзекутирана като шпионка в Италия, и Емил Жилиерон, който е рамо до рамо с Шлиман в древната Троя, но си спечелва славата на най-големия фалшификатор на произведения на изкуството. Макар да не става ясно дали някога са се срещали, пътищата и на тримата остават докрай свързани, а границата между реалност и фикция възхитително изчезва.

Трима герои против волята си, които тържествуват в пораженията си и стигат до щастието по заобиколни пътища.
 

Другите за книгата:
»Съчетал привидно несъчетаеми биографии, със завладяващия си език авторът ни кара да мислим, че сме живели в онази епоха. Книгата е напрегнат и поучителен урок по световна история.«
Нойе Цюрхер Цайтунг

»Роман, в който личи почеркът на майстор.«
Гонг

»За казаното в тази книга можеха да се изпишат и две хиляди страници. Алекс Капю обаче извлича есенцията, което никак не е лесно, и за пореден път защитава името си на един от най-големите съвременни писатели.«
Зюддойче Цайтунг
 

За книгата и автора:
Алекс Капю (род. 1961 г. в Нормандия) е най-четеният съвременен швейцарски писател. През 1994 г. публикува първия си роман, „Тази проклета гравитация“, последван от други романи, сборници с разкази, исторически репортажи и портрети на видни личности. На българския читател е познат от романа «Леон и Луизе» (Атлантис-КЛ, 2014 г.).
 

За поредицата:
Книгата излиза в поредицата “Вълшебната планина” , в която издателството предлага съвременна проза от Германия, Австрия и Швейцария.

Следващи заглавия от поредицата: „Крузо“ от последния носител на Германската литературна награда Луц Зайлер, „Разстрел през пролетта“ от Ралф Ротман и др.
 

За преводачката:
Ива Иванова е сред утвърдените български преводачи от немски език. Двукратен носител е на Наградата на Съюза на преводачите в България (1985 г. – за „Замъкът“ от Франц Кафка, и 2014 г. – за „Леон и Луизе“ от Алекс Капю) . Освен много произведения на Кафка и на Стефан Цвайг, тя е превела и творби на Елиас Канети, Макс Фриш, Лион Фойхтвангер, Уве Тим, Юли Це, Зилке Шойерман и др.

 

 

Tags: , , , ,

Comments are closed.