Издателство „Махалото” има удоволствието на представи на българската публика удивителната история на реге звездата Боб Марли. Претърпяла десетки издания на много езици, тя често е наричана „библия за регето” и „стандарт в писането на музикални биографии”, но истинската оценка за качествата й идва от многобройните читатели, които я определят като „задължителна” за всеки музикален фен. С тях се съгласява и академичната общност, когато „Хвани огъня” е включена в списъка с препоръчителна литература на престижния университет „Харвард.”

Хвани огъня” от Тимоти Уайт

Издателство: Махалото
Цена: 30 лв. -> 28,50 лв.

Хвани огъня: Боб Марли от Тимоти Уайт   %d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8 %d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8 %d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8 %d0%be%d1%82 %d0%bc%d0%b0%d1%85%d0%b0%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be    книги

Превод Анна Христова

Боб Марли (Bob Marley) – суперзвездата на регето и истинска културна икона – е световнопризната фигура както заради таланта му на музикант, така и заради неговото огромно социално и политическо влияние. Възхваляван от критиката и обожаван от почитателите си, хипнотизиращите му реге химни го превръщат в герой от митична величина, чийто ореол десетилетия след смъртта му продължава да вдъхновява и очарова. Но докато телата на зрителите пулсират в ритъма на регето, и при цялата слава на Марли, направо е удивително колко малко всъщност знаем за него – за тематичните послания в музиката му, за влиянието на ямайската култура върху нея и за ролята, която неговата растафарианска религия има във всичко това.
„Хвани огъня” на Тимоти Уайт категорично е обявена за най-изчерпателната биография на реге иконата. Странният остров Ямайка с неговите магии, космически съвпадения и трагичен фатализъм е описан с талантлив и точен замах, напомнящ най-доброто от Габриел Гарсия Маркес. Авторът превръща текста в истинско пътешествие и ни повежда през криволичещите пътеки на вечното изкуство и неговите пророци – онези, притежаващи способността да възпеят радостите и скърбите си и да докоснат всяко сърце.

В българското издание са включени над 100 архивни фотографии, кратка история на растафарианската религия и отделна глава за живота на император Хайле Селасие І.

¤

За автора

Тимоти Уайт е журналист и дългогодишен главен редактор на музикалното списание „Билборд”, където пръв създава класация за реге албуми. Освен това той е популярен автор и в други престижни издания като„Ролинг Стоун” и„Ню Йорк Таймс”. Специфичният му стил разкрива безмерно разбиране, съпричастност и страст към музиката, а „Хвани огъня” събира в себе си целия му талант и отдаденост, превръщайки се в делото на живота му. Книгата е плод на многогодишен изследователски труд, лични разговори с Боб Марли и твърдата вяра, че понякога музиката наистина може да ни спаси.

¤

Отзиви за „Хвани огъня: Боб Марли”

„Истинската книга за Боб Марли.” – Лиса Робинсън, „Ню Йорк Поуст”

„Сдържан, потаен, горд и забавен, в тази книга Марли е пресъздаден като човек и престава да бъде само певецът-легенда с пронизващ поглед, умрял прекалено бързо и прекалено млад… Един от най-живите портрети на музикант, правен някога.” – Кен Тъкър, „Найт Райдър Нюзпейпър”

„Благодарение на таланта и отдадеността на Тимоти Уайт, тази биография не е просто информативна, а поглъщаща.” – Джон Уейнър, „Ню Йорк Таймс Бук Ревю”

* * *

Timothy White at Amazon.co.uk

Хвани огъня: Боб Марли от Тимоти Уайт   %d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8 %d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8 %d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8 %d0%be%d1%82 %d0%bc%d0%b0%d1%85%d0%b0%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be    книгиCatch a Fire: The Life of Bob Marley by Timothy White

Хвани огъня: Боб Марли от Тимоти Уайт   %d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8 %d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8 %d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8 %d0%be%d1%82 %d0%bc%d0%b0%d1%85%d0%b0%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be    книгиJames Taylor: Long Ago and Far Away – His Life and Music by Timothy White

.

.

.

Tags: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.