Гергана Костова – гост-автор на Книгомрежа представя:

Черната кутия

Амос Оз

Издателство Millenium, 2008, 356 с.

Цена 12лв. (-5% = 11.40 лв.)

Размери 20 x 14

-

Амос Оз. Черната кутия   %d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8 %d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8 %d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8 %d0%be%d1%82 millenium    книги

“Черната кутия” (“Black Box“) е история за сложните отношения в едно израелско семейство. Разделени от своето минало и неспособността да изградят общо бъдеще, героите в този роман на израелския писател и журналист Амос Оз (Amos Oz) се борят за своите истини на фона на разкъсваното от противоречия израелско общество. Разказвачката, Илана Брандщатер, е родена в Полша еврейка, която води действието  посредством писма до бившия си съпруг Алекс Гидеон, до сестра си Рахел, която живее в кибуц, до сина си Боаз Гидеон, както и до настоящия си мъж – Михаел Сомо. Заедно с техните отговори се изгражда една сложна мрежа от отношения между фанатизиран бивш военен от израелските войски, който понастоящем е преподавател в американски университет, праволинейна вярваща, непокорен младеж и вманиачен религиозен и финансов деец за възвръщане контрола на Израел над земи в Палестина. Непредсказуемата Илана задълбочава конфликтите с опитите си да не изневерява на себе си и своите усещания. Така се получава една изпълнена с напрежение смес от човешки съдби, която не оставя читателя дори и за миг спокоен.

Амос Оз е роден през 1939 г. с името Амос Клаузнер (Amos Klauzner). Той е професор по литература в университета “Бен Гурион”, а през 2008 г. е удостоен с почитна титла ” доктор” от Антверпенския университет. Същата година получава и наградата ” Дан Дейвид” (“Dan David”) за ” Креативно представяне на миналото”. Той е автор на 18 книги, преведени на повече от 30 езика, и на над 450 есета. През последните години Амос Оз е сред най-сериозните кандидати за Нобелова награда. На български е познат на читателите с книгите “История за любов и мрак” (2007) и наскоро публикуваната “Как да излекуваме фанатик” (2009). Сред най-популярните му книги се нареждат: “The Silence of Heaven“, “Rhyming Life and Death“, “Touch the Water, Touch the Wind“,  “Panter ba-martef (Hebrew Edition)“, “Mi Querido Mijael (Spanish Edition)“, “My Michael: A Love story of Modern Jerusalem“.

Публикуваната през 1986 г. книга ” Черната кутия” е разказ в писма за това как понякога всичко се обърква и за нас остава единствено да съберем останалите парчета от нашия живот. А както ще прочетете тук, това никак не е лесно.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.