Издателство “Авангард Принт” представя

Полина Жеребцова
МРАВКА В СТЪКЛЕН БУРКАН
Чеченски дневници 1994–2004 г.

Превод от руски: Нели Пигулева

 

Мравка в стъклен буркан от Полина Жеребцова

 

 

ЗА КНИГАТА

Книгата е суров, но честен разказ за събитията в Чечения в края на 20. и началото на 21. век. Жеребцова е родена през 1985 в столицата и от 9-годишна възраст си води дневник, в който описва всички събития, отбелязали една мрачна глава от историята на многонационалната република – бомбардировки, преследвания, жестокости, но също и благородни човешки постъпки.

Това са бележки, писани първоначално в обикновена училищна тетрадка. Те показват събитията, пречупени през невинния детски поглед. В същото време това е изключителен, проникновен и личен разказ, който вплита истории за порастване, любов, смърт… Определят книгата като “свидетелство на епохата”, “военна проза”, “разказ за порастването”… Дневникът на Жеребцова е честен и емоционален разказ за събитията, видени през погледа на малкото момиче, което пораства постепенно заедно с промените в страната, а истините в книгата разкриват на непредубедения читател мрачната реалност на войната в Чечения. Това не е книга за миналото, тя е своеобразно предупреждение за бъдещето. В нея отвъд тревогата заради човешките безумия прозира любовта, която е единственият възможен отговор на жестокостта и насилието.

 

ЗА АВТОРА

Полина Жеребцова е родена и израснала в град Грозни. Нейните дневници обхващат детството, тийнейджърските години и младостта ?, които съвпадат с трите чеченски войни. Училището, първите влюбвания, караниците с родителите – това, което е познато на всяко момиче и момче – в живота на Полина се случва успоредно с бомбардировките, глада, разрухата и нищетата.

Момичето с руска фамилия и с кърпа на главата, вързана както го правят мюсюлманките, се озовава между два огъня. То е видяло с очите си смъртта, борило се е за живота си и за това да остане самата себе си.
През 2006 става лауреат на Международния литературен конкурс на името на Януш Корчак, а през 2012 – на наградата “Андрей Сахаров”.

След като напуска Грозни, Полина завършва институт, става член на Съюза на журналистите и на ПЕН-клуба. В момента живее във Финландия.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.