Издателство “АТЛАНТИС-КЛ” представя
новата си книга от поредицата „Вълшебната планина”

в превод Любомир Илиев

 

Кристоф Рансмайр - Атлас на един боязлив мъж

 

Оказва се, че един атлас се състои не само от карти, а може и да бъде разказан, при това от голям майстор на перото като Кристоф Рансмайр. В седемдесет епизода той води читателя из континенти, епохи и духовни ландшафти. „Видях“ – с тази дума започва всеки от епизодите, сякаш за да подчертае, че авторът не предоставя нищо на случайността, а лично е изживял и вулканите на остров Ява, и вечния арктически лед, и въртопите на Меконг и Дунав, и тесните проходи през Хималаите и Андите, и какво ли не още. Така епизод след епизод намират мястото си в тази книга за света, книга за живота и смъртта, за щастието и съдбата на хората.

 

»Тази книга трябва да се чете на малки порции, понеже главоломният й ритъм нерядко оставя читателя без дъх.«
- Зюддойче Цайтунг

 

»Забележителен литературен експеримент, в който си дават среща и взаимно се допълват езикът на големия писател и на страстния пътешественик. Надали повечето от нас лично ще видят описаните от автора места. Вън от съмнение е обаче, че бляскавият му стил ни кара поне да опитаме да стигнем до тях.«
- Ди Цайт

 

»С безпогрешен вътрешен компас и рядко драматургично умение Кристоф Рансмайр ни води от водопадите на Онтарио през коридите в Севиля до камбоджанската джунгла, за да създаде пред духовния ни поглед забележителен калейдоскоп от привидно раздалечени епизоди. Те обаче се сливат неизменно в една точка: утопичното съществуване на съвременния човек и неговата отговорност за света, в който живее.«
- Нойе Цюрхер Цайтунг

 

За автора:

Кристоф Рансмайр е роден във Велс, Горна Австрия, през 1954 г. Следва философия и работи няколко години като редактор, а накрая се установява във Виена и от 1982 г. живее като писател на свободна практика. Сред по-известните му досегашни книги, за които е отличаван с десетки литературни награди, са “Сияйна гибел”, “Ужасите на леда и мрака”, «В слепия ъгъл”, „Морбус Китахара“, „Пътят към Сурабая“, „Летящата планина“. Световен успех му носи преведената на десетки езици “Последният свят”, която излиза в поредицата “Другата библиотека”, издавана от известния германски поет и публицист Ханс Магнус Енценсбергер.

Любомир Илиев и Кристоф Рансмайр

Преводачът Любомир Илиев и писателят Кристоф Рансмайр 

 

За поредицата:

Книгата излиза в поредицата “Вълшебната планина” , в която издателството предлага съвременна проза от Германия, Австрия и Швейцария.

Следващи заглавия от поредицата: „Фалшификаторът, шпионката и бомбаджията” от швейцарския автор Алекс Капю, „Крузо“ от последния носител на Германската литературна награда Луц Зайлер и др.

 

За преводача:

Любомир Илиев е eдин от най-изтъкнатите български преводачи. Четирикратен носител е на Годишната награда на Съюза на преводачите в България, двукратен – на Националната награда за превод „Христо Г. Данов”, а през 2012 г. бе удостоен и с Австрийската държавна награда за литературен превод.

Списъкът на преведените от него творби е внушителен и респектира със сложността на текстовете, разнообразието на жанровете и богатството на художествените форми. С преводите си той изкачва връх след връх: Гьотевият “Фауст”, “Човекът без качества” на  Роберт Музил, “Корабът на глупците” на Себастиан Брант, “Смъртта на Вергилий”  и „Сомнамбулите” на Херман Брох, книги от нобеловите лауреати Херман Хесе, Хайнрих Бьол и Гюнтер Грас, от класици като Шилер, Лесинг, Айхендорф, Новалис, както и творби на по-съвременни автори като Бернхард Шлинк, Ханс-Улрих Трайхел, Уве Тим, Мартин Зутер, Даниел Келман, Уве Телкамп, Сибиле Левичаров и др.

Tags: , , , ,

Comments are closed.